De Dornfelder is een klassieker onder de Duitse rode wijnen. De Dornfelder druif is een kruising van meerdere druiven. De druif dateert van ca.50 jaar geleden en heeft een volle rode kleur die in de beginfase als aanleng wijn werd gebruikt om lichtere rode wijnen een donkerder kleur te geven.
De Dornfelder is nu de meest bekende Duitse rode wijn. Zijn oorsprong is Pfalz en Rhijnhessen, maar is nu overal te vinden.
Door zijn losse samenstelling van de trossen is hij niet gevoelig voor rottingsprocessen. Door zorgvuldige bewerking van de druifranken wordt een maximale opbrengst verwezenlijkt met een hoog sap gehalte.
Door de bodemgesteldheid van de bergen(leisteen) neemt de struik overdag veel warmte op die 's nachts weer aan de druif wordt terug gegeven. Dus een hoog zonnewarmte rendement.
Door zijn dieprode kleur en aroma zeer geschikt voor alle gerechten.
Een nog krachtiger wijn bereikt men door hem nog 9-12 maanden na te rijpen op eikenhouten vaten. Bij de Duitse wijnen wordt dit op de fles vermeld met de toevoeging “Barrique gelagert”.